Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.05.10.

2008.05.19

Az Ibos-ház falán Ramassetter Vincéről helyeztek el emléktáblát, a Sümegi Önkormányzta kezdeményezésére.

http://www.szbki-badacsony.hu/ramasetter.htm

http://www.sumeg.hu/?q=node/194

Ramasetter szőlőbirtok vérszerinti utódai voltak az Ibosok.

 

Ramessetter Leopoldnak két fia és egy lánya volt. Károly, aki nyomdász volt, Vince aki kereskedő és lánya Örzsébet, aki a legfiatalabb volt. Vince vált híressé, aki a vagyonos család méltó utódjaként tovább növelte a Ramassetter vagyont.

A Badacsony szőlőbirtok is szép hasznot hozott, jó kereskedő révén Európa számos országába is szállítottak borokat. De Ramassetter Vince húga nem a vagyont értékelte, hanem Badacsony szépsége, a hely szelleme ragadta meg. Leányként tavasztól késő őszig Badacsonyban tartózkodott. Még az idősödő Szegedy Rózát is ismerte, szerette. Fel-fel járt hozzá, sokat beszélgettek és tanult tőle. Elsajátította például a Szegedy Róza által híressé vált ürmös titkos receptjét.

A jól működő Ramassetter birtokot fejlesztették, és 1858-ban, Ramassetter Vince 50 éves születésnapjára adták át az újjonan épült házat, az akkori állapotában, a fejépületet (a későbbi oldalszárnyakat már Ibos Ferenc építette 1920 körül). De Vince nem a maga kedvéért építette a házat, hanem szeretett húga, Örzsébetnek kívánt kedveskedni egy nagy és szép nemesi birtokkal. Így kényelmes körülmények között, az év bármely időszakát itt tölthette az idejét Örzsébet.

Ramassetter Örzsébet feleségül ment a híres és szakmai körökben ma is jól hangzó veszprémi születésű Frantz György gyógyszerészhez. Leánygyermekük született 1837 május 23.-án, Frantz Aloisa. Nevüket 1847-ben magyarosították Ferenczyre, így a 11 éves kislány már Ferenczy Aloisa lett, akit nagybátyja, Ramassetter Vince igen nagyon szeretett.

Ferenczy Aloisa feleségül ment Szilber Antalhoz, aki szegedi születésű, ügyész és királyi képviselő volt, apja Szilber János volt Szeged polgármestere. Házasságuk után a Ramassetter birtokon dolgozott, kereskedő lett. 1858 április 9.-én leánygyermekük született, Szilber Aloisa.

Az öregedő Ramassetter Vince és felesége Koppanik Zsófia végrendeletükben a Badacsonyi birtokot Ferenczy Aloisára hagyták, kikötve azt, hogy mindig a vagyonból bő kézzel adakozzanak és tartsák meg eredeti feladataként a szőlő és bor birtokának.

Ramassetter Vince halála után egy évvel, 1888 február 4.-én Szilber Aloisa feleségül ment az ősi magyar család fiához, a jól menő budapesti vagyonnal és üzlettel rendelkező gyógyszerészhez, Ibos Nándorhoz.

Ibos Nándor hűen az örökséghez ápolta a Badacsonyi birtokot, büszkén viselte örökséget. Ramassetter Vince 1908-as Sümegi szoboravatón Ibos Nándor is mondott ünnepi beszédet. Megőrizték Ramassetter Örzsébet örökségét, melyet Szegedy Rózától kapott, az Ürmos titkos receptjét. Az Ibosok készítették a különleges badacsonyi ürmöst, melynek receptje nem került hivatalosan leírásra soha, így mára már eredeti formájában sajnos nem büszkélkedhetünk vele.

Az Ibos család tartotta magát Ramassetter Vince örökségéhez. De ez már más történet.