Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Levél Franciaországi Ibos városának

2010.01.09

Tisztelt Ibos város vezetősége, polgárai!

 

Jómagam a magyarországi Ibos családok nevében kerestem meg Önöket, mint hasonló nevű városlakókat Franciaországban.

Szeretném megismertetni Önöket nevünk eredetével, honnét ered, mit is jelent. Remélem Önöket, mint e nevet viselő város polgárait érdekli a közös múlt, az a gyökér, ahhonét az Ibos név ered.

                Mi magunk, mint Ibos nemzetség körülbelül 1000 éve élünk Magyarország északi-keleti részén, az un. Felvidéken, Rimaszombat (Gömör vármegye) környékén, mely ma Szlovákia része. A mi családunk őse, 1848-as években, a Habsburg Monarchia idején költözött a mai Magyarország területére, Miskolc majd 1888-tól a Balaton tó melletti Badacsony nevű településre, ahol borászattal foglalkoztunk, országos és világhírnevet szerezve a badacsonyi Ibos borászatnak. 1952-ben, a kommunista éra idején államosították a borászatot.

Viszont ennél fontosabb, hogy az Ibos nemzetség a Magyar Törzsszövetség Kr.u. 896-os Kárpát-medencei bejövetele előtt az Avar Birodalom részeként élt Avária (ma Ausztria) területén, ahova Kr.e 800 körül Pannon vezér idejében kerültünk Keletről, Ordoszból (ma Kína), a Hunok Ázsiai székhelyéről. Itt egy Ibos nevű Avar vitéz alapított várost (melyet ma Ausztriában, Ybbs /Ibbs /-nek neveznek) a Hikszoszi (Hyksos) lovasokkal. Később e településben vár épült, és lett az Avar birodalom nyugati határőr települése.

E rövid írásból kiderült, hogy az Ibos név Hun eredetű, a Tórem – hitű Hun népeknél egy ősi név. Őrzi a Hun Törzsszövetség rovásírásos leiratai, az Arvisura. E név a világban a – múltban – Hunok által lakott területeken volt megtalálható, település és földrajzi nevekben is.  

Az önök franciaországi településének nevét a Hun nagy vezérünk, Atilla idején kapta, kr.u. 452 körül. Amikor is Atillát a Catalaunumiai csatában a Hun rokon seregek dél-nyugatról is megsegítve egy megerősített sereget indítottak a Viszkaja-öböl (Vizcaya) felé, hogy Bagamér-Atilla-Buda birodalmának igényét teljesítsék, mégpedig azt, hogy a Hun-birodalom a nyugati Nagyvízig, vagyis az Atlanti óceánig tartson. Az ekkor Catalaunumia felől a Viszkaja-öböl felé tartó Hun seregek (melyek gerincét a Hun rokon Baszk csapatok adták) letelepedvén alapítottak városokat. Erre utal még a Hun neveket viselő többi településnevek, úgymint Ger, Hitte, Odos, Igon, Vidon, Rimoula…

Franciaország ezen területe, a Pireneusok északi lejtői Hun történelmet őriznek, leletekben (melyeket Keltának tulajdonítanak, de a Kelták is Hun rokonsággal bírnak) és nevekben.

A Hun és Magyar őstörténeti leírások, regék és mondák megőrizték Nekünk e becses emléket. Maradtak ott még rokon népek is, az Euskádi által több mint háromezer éve odaköltözött baszkok. 

                Kedves Barátaim, remélem felkeltettem érdeklődésüket, mert közös nevünk egy ősi gyökeret őriz, mely kristálytiszta kincs a mai nyüzsgő, sokszor értékektől mentes világunkban.

Isten segítse utunkat, őszinte barátsággal:

 

Ibos Zoltán és családja

Magyarország

1188 Budapest, Csokonai u. 32.