Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balatoni Szövetség

2008.05.19

A Balatoni Szövetség 1904. évi augusztus 11.-én alakult meg Siófokon. Büszkeség tölt el, hogy alapításában Zalavármegye és azon belül is Badacsony képviseletében dédnagyapám, Ibos Nándor alapító, választmányi tag letette hitét abban, hogy a Balaton méltó idegenforgalmi állapotba kerüljön.

Az alapítók dr. Óvári Ferenc országgyűlési képviselő, elnök, és gróf Széchenyi Imre tiszteletbeli elnök vezetésével, valamint a parti birtokosok, fürdőtulajdonosok, Veszprém, Zala, Somogy vármegyék főispánjai, a közigazgatás főbb tisztviselői, gazdasági egyletek képviselői, a Balatoni Halászati Részvénytársaság képviselői, műszaki és vízépítési szakemberek elkezdhették áldozatos munkájukat.

A Balatoni Szövetség 1944-ig óriási eredményeket ért el. Munkásságuknak köszönhető, a fürdőtelepek idegenforgalmi színvonalának fejlesztése, virágzóvá tétele. Kezdeményezői és harcosai voltak a tópartot körbefutó úthálózati, vasúthálózati, hajózási fejlesztéseknek. Újságok, szórólapok kiadásával népszerűsítették a Balatont idehaza és külföldön egyaránt, és a fellendülőben lévő Balaton mellet nyaralók, üdülők is sokasával kezdtek épülni. Hajókikötők épültek, közkönyvtárak alakultak (Badacsonyban is). A mocsaras részek lecsapolását, a nádasok kiirtását (a tavat akkoriban majdnem teljesen körbe nádas övezte) Kvassay Jenő miniszteri biztos (a Szövetség választmányi tagja) indította el. Célul tűzték ki, hogy a vendégek a külföldi ásványvíz helyett a Balaton melléki borokat fogyasszanak és fontosnak tartották, hogy elsősorban magyar készítésű tárgyak kerüljenek forgalomba.

Badacsony a Szövetség munkájának köszönheti a bazaltorgonák megmentését, megóvását, a turista menedékházat, valamint múzeumot rendeztek be a Kisfaludy-ház egyik szobájában (utóbbi kettő Esterházy Miklós jóvoltából). 1914-ben magyar kézből kikerült tárgyaknak adott vásárt Badacsony, népművészeti árusítóhely alakult. Az idegenforgalom felfutásával érhette el a Badacsonyi bor azt, hogy méltó hírnevet szerezhetett magának a nagyvilágban… és miért fontos ez nekünk, ma 2005-ben. Mert elődeink egy nemzeti összefogással csodát tudtak tenni. Ismerős problémákkal álltak szemben ők is. Például az alapítást megelőző évben a déli parton kb. 600  méteren csak térdig ért a víz és az északi part fürdői is rossz helyzetbe kerültek. A Szövetség -  ma is aktuálisan - állapította meg, hogy a magyar fürdőknek egyéb bajuk nincs, csak a tőkeszegénység. Példamutató lehet ez mindannyiunk számára, hogy közös nemzeti kincsünk megóvásában, a megélhetésünk biztosításának érdekében összefogva a társadalom minden rétegével, közösen nagy dolgokat tud(unk)nánk megvalósítani. Mert szerintem a nemzet közjólétén alapul az egyén jóléte. Járjon e gondolatok élén Badacsony is, folytatva a nagy múltú elődök példáját.   

 

 

 

                                                                                                                      Ibos Zoltán